Individuelt fokus – Derfor giver det mening med et ekstra år på en yngre årgang

Det kan i manges øjne være svært at lade en talentfuld fodboldspiller tilbringe et ekstra år med en yngre årgang. Men i Lyngby Boldklub har vi heldigvis mange eksempler på, at det kan være et godt træk på vejen hos spillere, der har brug for en anden sportslig og social arena, end den, de kan få på deres egen årgang.

På akademiet i Lyngby Boldklub er der pt. spillere på alle hold fra U12-U19, der enten har eller har haft et år, som en del af truppen på årgangen under. I førsteholdstruppen er Peter Langhoff netop indtrådt, og han har i sit U15-år i klubben haft flere træninger og kampe med årgangen under. Og klubbens U19-trup tæller både Malthe Henriksen og William Steindorsson, som begge fik et ekstra år som U15-spillere på akademiet.

Ovenstående eksempler kommer ud fra en meget klar bevidsthed om, at ikke alle spillere udvikler sig i samme tempo, og det kan være svært for en ung spiller at konkurrere på lige fod med jævnaldrende, hvis deres fysiske eller mentale udvikling er et andet sted. Formålet er derfor at give spillere den nødvendige tid til at vokse ind i og dyrke deres talent på en yngre årgang, der hvor vi i fællesskab tror på, at det er mest gavnligt for dem.

Klubben tror på, at det er afgørende for spillerne at opleve succes og positiv udvikling i deres spil for at opbygge selvtillid og motivation. Der er mange veje til en succesfuld fodboldkarriere, og det er heldigvis ikke en forudsætning for at lykkedes, at tempoet i akademi-årene skal være det samme for alle. Derfor er det ifølge chef for metodik og trænerudvikling, Niels Lawaetz, vigtigt, at det er noget som klubben bruger og er bevidste om.

– Både i Lyngby og I mine tidligere klubber har jeg set mange eksempler på, at vejen mod en karriere som fodboldspiller er individuel. Den bedste talentudvikling sker, når vi som klub i samarbejde med spilleren, forældre, skole mv. kan udfordre den enkelte dreng, så det passer til netop hans næste skridt på rejsen. Her er træning og kampe med årgangen under et af mange greb, som vi kan bringe i spil – og et greb, som ofte kan være helt afgørende for at give den enkelte dreng tid til at udvikle sig. Det er vi meget stolte over at have så mange gode eksempler på i klubben i dag.

Tiden til udvikling var vigtig

I Lyngby Boldklub har der altid været en stærk tradition for at fokusere på den individuelle spillerudvikling.

Ved at lade spillere som Peter Langhoff, William Steindorsson og Malthe Henriksen tilbringe ekstra tid med en yngre årgang, understøtter vi, at hver spiller modtager den nødvendige træning og opmærksomhed, der skal til for at maksimere deres potentiale. Klubben vil med sit fokus på at tilpasse spillerens miljø og udviklingsniveau forsat skabe en model, der sikrer, at spillerne får de bedste forudsætninger for en succesfuld tid i klubben og videre karriere.

En af de spillere, der har prøvet at spille nedad er Malthe Henriksen, som spillede et ekstra år på U15, og det var noget, der i den grad var med til at hjælpe ham på vej og give ham et stort rygstød mod den spiller, som han er i dag.

– Jeg fik rigtig meget ud af mit ekstra år på U15. Det gav mig muligheden for at spille med andre på samme fysiske niveau, imens at jeg havde ro på ift. at udvikle mig fysisk. Det var et udviklingsmæssigt rigtig godt år, hvor jeg fik meget spilletid, og eftersom jeg var ældre, fik jeg også en større rolle på holdet. Det var også med til at udvikle mig som spiller. Det vigtigste var dog, at jeg fik et ekstra år til at vokse, så jeg igen kunne konkurrere på min egen årgang, fortæller Malthe Henriksen, som ofte træner med førsteholdet og som har spillet indtil flere Future Cup-kampe i det seneste år.

På akademi-niveau kan det for nogen være en prestige-ting at spille opad, men Malthe Henriksen var tidligt bevidst om, at det modsatte ville kunne gavne ham.

– Da jeg første gang blev præsenteret for at skulle spille nedad, blev jeg glad for det da jeg havde håbet på at få muligheden i Lyngby. Jeg var selv bevist om at jeg var fysisk udfordret med min egen årgang. Jeg havde sammen med mine forældre allerede talt om, at det kunne være en god mulighed for mig, så da Lyngby præsenterede mig for muligheden, var det ikke en stor overraskelse, men en lettelse og en god nyhed for mig. I dag er jeg rigtig glad for det år, og jeg vil klart anbefale det til alle, der var i samme situation som mig, slutter Malthe Henriksen.

Akademiet præsenteres af Sydbank.

#FremtidenErKongeblå

Kamp 1000: Et efterår i konkursens skygge

Kamp 1000: Lyngbyvejens kamp om mesterskabet

Stor kongeblå dag på lørdag i Lyngby Storcenter