Briten på trænerbænken

Foto: fodboldbilleder.dk

Den 35-årige englænder Stephen Foyston arbejder med analyse af fodbold på et teknisk niveau, som kun de mest inkarnerede fodboldfans kender til.
 Da Thomas Nørgaard blev cheftræner i Lyngby var noget af det første, han gjorde, at hente Stephen Foyston tilbage i trænerstaben hos De Kongeblå. Englænderen havde ellers haft en kort afstikker i Herning hos topholdet FC Midtjylland, men kom hurtigt tilbage til Kongens Lyngby. Og selv om han i dag er et eftertragtet ung trænertalent, har der været mange hårde år, hvor han har arbejdet sig op igennem systemet, inden han fik sin første fuldtidskontrakt i Lyngby som analytiker i trænerteamet.
”Jeg arbejdede som skolelærer hjemme i England, og om aftenen trænede jeg på forskellige fodboldakademier. Jeg arbejdede både i nogle helt små amatørklubber, men jeg kom også til at arbejde for store professionelle fodboldklubber som Tottenham Hotspurs. I den periode lavede jeg alt mit trænerarbejde om aftenen, og det gjorde jeg i en periode på 7-8 år. Jeg besluttede mig for, at jeg ville arbejde fuldtid med fodbold, men det er meget svært at få lov til det – specielt i England. I hele den periode gjorde jeg det frivilligt. Der var ingen penge involveret,” fortæller den 35-årige englænder.
I fodboldens fødeland, England, kræver det ekstraordinært arbejde at få foden inden for i en professionel fodboldklub. Stephen Foyston måtte derfor arbejde hårdt for at skille sig ud fra mængden.
”Jeg begyndte derfor, at arbejde med analysedelen, så jeg tilbød noget mere end bare den klassiske trænergerning. De analytiske evner gjorde mig til en bedre træner, men det gjorde også, at jeg fik opbygget en portofolio af arbejde, som jeg kunne bruge, når jeg søgte jobs,” fortæller han.
Det hårde arbejde og ekspertisen inden for analyse bragte ham af sjove omveje til Kongeriget Danmark og Lyngby Boldklub, der på daværende tidspunkt spillede i første division. Stephen Foyston fik sin første fuldtidskontrakt i et trænerteam, og var med til at sikre De Kongeblå oprykningen til Alka Superligaen og bronzemedaljer året efter i landet bedste række.
Stor udvikling i brugen af video-analyse
 Englænderen, der er født og opvokset i havnebyen Hull, har en særlig ekspertise inden for video-analyse. Og på det meget specifikke område inden for fodbold er der sket en stor udvikling.
”Der er sket vildt meget på analysefronten i fodbold i de sidste 10 år. Selv de gammeldags fodboldtrænere er hoppet med på vognen. Sam Allardyce er for eksempel kendt som en træner af den gamle skole, men han er faktisk en af de trænere, der er længst foran, når det kommer til videoanalyse og det arbejde,” fortæller han og fortsætter.
”Det handler meget om at analysere, hvor ens eget hold er godt. Hvordan kan vi komme i de situationer oftere, hvis man kan analysere sig frem til de ting, så kan træning specialiseres efter det. Mange klubber i England har fem-seks analytikere, som hjælper træneren med at finde frem til de her oplysninger. Da jeg kom til Danmark for et par år siden, mener jeg, at der var tre i hele landet – inklusiv mig selv. Nu et par år senere er der syv-otte klubber, som har analytikere ansat på fuldtid,” siger Stephen Foyston.
Lyngby tur-retur
Stephen Foyston flyttede ved udgangen af sidste sæson fra Kongens Lyngby og startede i et nyt job hos den midtjyske storklub FC Midtjylland. Det gjorde han efter halvandet år med stor succes hos De Kongeblå.
”Det var et eventyr med Thomas og David, hvor det gik fantastisk sportsligt med oprykning og efterfølgende bronzemedaljer. Min rolle handlede i store træk om at analysere, hvordan vi spillede og analysere på de kommende modstanderhold. Det var en fin rolle, hvor jeg kunne bidrage med en masse, men på et tidspunkt var jeg nødt til at udvikle mig. Og David, som jeg har masser af respekt for, var meget specifik i sin måde at gøre tingene på, så jeg var nødt til at finde et andet sted, hvis jeg skulle have mere ansvar, men der var på intet tidspunkt dårlig stemning, fortæller han og fortsætter.
”Jeg ville bare gerne have lidt mere ansvar, og så var FC Midtjylland en god mulighed. Det var vigtigt for mig at få en rolle, hvor jeg ikke kun blev brugt som analytiker, men også var inde over træningen. Det gav god mening for alle parter, men det var svært at forlade det her sted,” siger englænderen.
Efter kun få måneder i Herning-klubben fik den nye Lyngby-cheftræner, Thomas Nørgaard, hentet Stephen Foyston tilbage til Lundtoftevej, hvor den 35-årige englænder nu har fået alt det ansvar, han drømte om.
”Der er flere grunde til, at jeg vendte tilbage til Lyngby. Først og fremmest er der en helt specielt stemning i klubben, som er svær at beskrive. Alle arbejder sammen her. Ikke kun i trænerstaben, men alle, der har noget med klubben at gøre, arbejder sammen. Det skaber en helt unik stemning, som betyder vildt meget for mig. Rent fagligt tilbød Thomas mig også alt, hvad jeg ønskede mig. Jeg har fået det ansvar, som jeg har efterspurgt, og det betyder selvfølgelig også en helt masse,” siger han.
Stephen Foyston er i det hele taget faldet godt til i Danmark og i rollen hos Lyngby Boldklub, og selv om han er en meget ung træner, har han ingen ambitioner om at skulle videre til noget større foreløbigt.
”Helt ærligt ser jeg mig selv arbejde i Lyngby i mange år. Jeg har ikke travlt med at komme videre til en større klub. Det er et fantastisk sted, og lige nu er jeg bare glad for at være en del af det her set-up,” afslutter han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Læs mere fra #LYNGBYBK

Få mere forretning med

LB Morgennetværk

Et aktivt netværk fyldt med passionerede erhvervsdrivende

Vil du vide mere om værdien ved at være partner i Lyngby Boldklub?

Så meld dig til vores B2B-nyhedsbrev herunder. Det er gratis og uforpligtende.

0
Your Cart is empty!

It looks like you haven't added any items to your cart yet.

Browse Products